GÜRCİSTAN’DA TİFLİS’TE YAŞAM VE YAŞAM ŞARTLARI
1500 yıllık tarihi ve köklü kültürüyle Kafkasların incisidir Gürcistan. Gürcistan nüfus bakımından kalabalık olmakla birlikte siyasal geleneği en köklü olan Kafkas halkıdır. Kültürlerine olan saygıları ve geleneklerine, dillerine olan bağlılıklarıyla Dünya’nın en eski milletlerindendir Gürcistan.
Harikulade bir coğrafyaya sahip olan Gürcistan, kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye ile komşudur. Eski çağlardan beri tarihi kervan ve ticaret yolları üzerinde bulunması Gürcistan’a büyük önem kazandırmıştır. Ayrıca Avrupa ve Asya’nın bir parçası olması iki kıta arasında doğal bir köprü özelliği kazandırır Gürcistan’a.
Ülke nüfusunun 4,5 milyon olduğu Gürcistan’da, nüfusun çoğunluğunu, %75’ini Gürcüler oluşturmaktadır. Bunun yanında birçok etnik grubu bünyesinde bulunduran ülkede %6 oranında Ruslar, yine %6 oranında Azeriler ve %8 oranında Ermeniler yaşamaktadır. Ayrıca, Nüfus’un yüzde 85’i Hıristiyan, yüzde 15’i ise Müslüman’dır. Farklı grupların ülkesi olan Gürcistan’da halk birbirine saygı, huzur ve barış içinde yaşamaktadır.
Gürcistan'da iklim coğrafi bölgelere göre çeşitlilik göstermektedir. Ülke topraklarının üçte biri ormanlarla kaplıdır. Kafkasların soğuk kuzey rüzgârlarını engellemesi ve ülkenin Karadeniz'den gelen nemli ve sıcak bir hava akımının etkisinde kalması nedeniyle, ülkede yumuşak ve yağışlı bir iklim hâkimdir. Bu durum da Gürcistan’ı dünyada yaşanılası ülkelerden biri yapmaktadır.
Yumuşak ve ılıman iklimi adeta Gürcistan halkının içine işlemiştir. Oldukça misafirperver olan halkı ülkeye gelenleri sevgi ve ikramlarla karşılamaktadır.
Gürcistan denince akla başkent Tiflis gelmektedir. 1.3 milyon nüfusuyla Tiflis, Gürcistan’ın en kalabalık şehridir. Kendini hızla geliştiren bir şehir olan başkent Tiflis’in her yeri yemyeşildir. Şehrin her yerinde sıcak sular vardır. Zaten “ılık su” anlamına gelen Tiflis de adını bu sıcak sulardan almaktadır. Şehrin hemen hemen her yeri görmeye değer eserlerle doludur. Kutsal Tepe, Selçuklu mimarisini andıran Çinili Hamam, Tiflis kalesi, köprüler, cami, kilise ve sinagoglar bunlardan sadece birkaçı.
Tiflis’te bulunan Gürcü Anası Heykeli adeta Gürcülerin portresini yansıtır. Bir elinde şarap, bir elinde kılıç olan bu heykel, gelenlerin düşmansa kılıçla, ama eğer dostsa ikramla karşılanacağını anlatıyor. Kutaisi, Rustavi, Batum, Sukhumi ve Gori ülkenin diğer önemli şehirleridir.
Müzik ve sanat Gürcistan’da adeta yaşamın bir parçası haline gelmiştir her aile çocuklarını en az bir müzik enstrümanını çalabilecek şekilde yetiştirmektedir. Dans ise halkın bir diğer neşe kaynağı ve sevgiyle bağlı olduğu kavramdır. Özellikle dünyaca ünlü Halk Dansları Topluluğu Kafkas danslarının en güzel örneklerini sergilemekte, izleyenlere adeta görsel bir şölen yaşatmaktadır.
Yüzyıllar öncesine dayanan ve bugüne kadar korunmuş olan Gürcü Dili ve Alfabesi sayesinde, ülkede eşsiz bir edebiyat geleneği vardır. Ülkede ve özellikle de başkent Tiflis’te canlı bir kültürel yaşam hâkimdir.
Yemekleriyle de Gürcistan konuklarına bir kültür örneği sergilemektedir. Ayrıca ülkenin oldukça ucuz olması sayesinde, halk yaşam zevklerini ucuza satın alabilmektedir.